Translate

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ

100 γλυπτά εμπνευσμένα από τη Μυθολογία, 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα

Ένα μουσείο που για να το επισκεφτεί κανείς θα πρέπει να βουτήξει σε βάθος 15 έως 20 μέτρων. Αυτό οραματίστηκε η επιστημονική ομάδα του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του ερευνητικού έργου «Ύφαλος Τέχνης», που παίρνει σιγά σιγά το δρόμο προς την υλοποίησή του.
Η ομάδα επέλεξε το βυθό του Παγασητικού κόλπου για να στήσει εκεί το πρώτο μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στην Ελλάδα, που θα φιλοξενεί έργα εμπνευσμένα από τη Μυθολογία, συνυφασμένα με την περιοχή της Θεσσαλίας, όπως ηΑργοναυτική εκστρατεία.
Ο Ιάσονας, οι Κένταυροι, αλλά και ο Αχιλλέας που φέρεται να ξεκίνησε από τον Βόλο την εκστρατεία του για την Τροία, θα είναι μερικά από τα 100 γλυπτά που θα τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο σημείο του Παγασητικού, έναν αμμώδη έρημο βυθό.
Το έργο των Θεσσαλών καλλιτεχνών που θα φιλοτεχνήσουν τα έργα σε τσιμέντοκαι σε φυσικό μέγεθος, θα έρθει να συμπληρώσει η ίδια η φύση. Στόχος είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε μετά από λίγο να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να εγκατασταθούν σφουγγάρια, φύκια, αστερίες, αλλά και να ζήσουν ψάρια. Σε είκοσι χρόνια η αρχική μορφή του έργου θα έχει αλλάξει εντελώς. Η αρχική ιδέα όμως θα έχει παραμείνει.
Ο ύφαλος τέχνης επιδιώκεται να έχει και επιστημονικό ενδιαφέρον, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος που εμπνεύστηκαν αυτό το Μουσείο από άλλες αντίστοιχες προσπάθειες του εξωτερικού, όπως στο Μεξικό ή στην κοντινή μαςΤουρκία η οποία προσφάτως επενδύει πολύ και στον καταδυτικό τουρισμό.