Translate

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Η επιστημονική ονομασία του είναι Rosmarinus officinalis,αλλά είναι γνωστό με την κοινή του ονομασία, που είναι συνδυασμός των λέξεων δέντρο και λιβάνι. Παρόμοια με πολλά άλλα χρήσιμα βότανα, το δεντρολίβανο ανήκει στην ίδια ταξινομική οικογένεια όπως η μέντα, αλλά δεν έχει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση. Το δεντρολίβανο έχει πιο ζεστή και πιο στυφή γεύση που δίνει υπέροχη γεύση σε σούπες, σάλτσες, βραστά, ψητά και με γέμιση φαγητά.
Παρ’ όλο που μικρές ποσότητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη γεύση των φαγητών δεν θεωρούνται αρκετά μεγάλες για να έχουν σημαντική επίδραση στον οργανισμό, η τακτική προσθήκη των φύλλων στο φαγητό σας θα επιτρέψει στο σώμα σας να αντλήσει συσσωρευμένα οφέλη από τις οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στο τα φύλλα. Υπάρχουν επίσης χρήσεις του δεντρολίβανου που περιλαμβάνουν την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ή την εφαρμογή του αιθέριου ελαίου από δενδρολίβανο πάνω στο δέρμα άμεσα.

Τόνωση της μνήμης

Μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες χρήσεις του δεντρολίβανου ήταν ως γνωστικό διεγερτικό. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το άρωμα του είναι επαρκής για να βελτιώσει την ποιότητα της μνήμης καθώς και την ικανότητα συγκέντρωσης

Βελτιώνει την διάθεση

Το άρωμα του δεντρολίβανου έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης, «ανοίγοντας» το μυαλό. Ανακουφίζει από το στρες τα άτομα με χρόνιο άγχος ή με ανισορροπίες στην ορμόνη του στρες. Όταν το βότανο καταναλωθεί ή εφαρμοστεί τοπικά σε κάποιο είδος αλοιφής των φύλλων, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ενεργά συστατικά στο δενδρολίβανο είναι αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντι-καρκινογόνα στη φύση. Αυτό αντιπροσωπεύει μια τριπλή επίθεση ενάντια σε πολλές διαφορετικές ασθένειες.

Αναζωογονεί την αναπνοή

Ως φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντα, το δεντρολίβανο λειτουργεί ως ένα θαυμάσιο αποσμητικό ανάσας που επίσης βελτιώνει τη στοματική υγεία σας. Βουτήξτε τα φύλλα του δεντρολίβανου σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και στη συνέχεια, κάντε γαργάρες με το νερό στο στόμα σας για την εξάλειψη των βακτηρίων. Θα σας δώσει φυσική φρέσκια και καθαρή αναπνοή όλη τη νύχτα.
Το δεντρολίβανο είναι από τα ευκολότερα φυτά στο πότισμα. Δεν είναι πολύ απαιτητικό στο νερό. Προτιμήστε να το ποτίζετε όταν έχει στεγνώσει καλά το χώμα του. Αν το βλέπετε λίγο βρεγμένο καλύτερα μην το ποτίσετε. Θα ευδοκιμήσει μόνο όταν δέχεται αρκετό φως από τον ήλιο, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε προτιμήστε θέσεις που είναι πλούσιες σε ήλιο. Δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα και σε ημισκιερά μέρη αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή με το πότισμά του. Εάν έχετε δυνατό αέρα στο μπαλκόνι σας, τότε είναι ένα βότανο που σίγουρα ταιριάζει σε αυτό το σημείο, αφού φημίζεται για τις αντοχές του.
  • Ξεκινήστε τη φύτευση δεντρολίβανου με σπόρους ή αγοράζοντας ένα μικρό φυτό από ένα τοπικό οργανικό θερμοκηπίου.
  • Φυτέψτε το σε μια τοποθεσία όπου θα λάβει άφθονο φως από τον ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερθερμανθεί στις ζέστες του καλοκαιριού.
  • Ποτίζετε το περιστασιακά αλλά βεβαιωθείτε να μην το παρακάνετε. Το δεντρολίβανο δεν απαιτεί πολύ νερό για την ανάπτυξη του.
  • Μπορεί να αναπτυχθεί εξωτερικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, εφόσον το φθινόπωρο και τον χειμώνα έχει αρκετό κρύο.