Translate

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Tι μου δίνει η λογοτεχνία
Σε ένα μυθιστόρημα, είτε είναι ιστορικό, είτε ψυχολογικό, είτε κοινωνικό, το «εγώ» του αναγνώστη ταυτίζεται με τα «εγώ» των ηρώων του λογοτεχνήματος καθώς αυτά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και μεταξύ τους. Καθώς, δε, η ιστορία ξετυλίγεται η ιστορία και παρουσιάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες προκύπτουν τα γεγονότα, τα κοινωνικά πρότυπα που ακολουθούνται, οι νόρμες και τα συναισθήματα των χαρακτήρων, ο αναγνώστης διακινείται συγκινησιακά και παίρνει θέση στην ιστορία.
Ένα λογοτεχνικό κείμενο, συνεπώς, βιώνεται καθώς η ανάγνωση απαιτεί την ενεργή νοητική συμμετοχή του αναγνώστη και τη δημιουργική σκέψη του. Για την ανάγνωση ενός κειμένου, επίσης, απαιτείται η συγκέντρωση του νου, η εστίαση της προσοχής και πάνω από όλα η ικανότητα στοχασμού και αυτοπαρατήρησης του αναγνώστη.
Ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται να απαιτείται στην ανάγνωση έργων ποίησης, που αφ’ ενός τονώνουν σημαντικά τη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με την κατανόηση μεταφορικών εννοιών, τη συναισθηματική φόρτιση και μελωδία λόγου και αφ’ ετέρου τονώνουν την ενδοσκόπηση, καθώς ο αναγνώστης προσπαθεί να αντιληφθεί και αναλύσει συμβολισμούς κι αφηρημένες έννοιες. Η ποιοτική λογοτεχνία και ποίηση, συνεπώς, είναι μέσα ουσιαστικής γνωστικής και συναισθηματικής εμπειρίας, που συμβάλλουν στην ενίσχυση των μηχανισμών ανάπτυξης της προσωπικότητας του αναγνώστη.
Η ευεργετική δύναμη της ποιοτικής λογοτεχνίας, συνίσταται και στη δημιουργία νέων σκέψεων και νοητικών σχημάτων πολλαπλασιάζοντας τις νέες συνδέσεις των νευρώνων του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη δημιουργικότητα, την αναπαράσταση και την προβολή στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί με την ανάπτυξη νέων νοητικών και συναισθηματικών ικανοτήτων, ο αναγνώστης διευκολύνεται στην ανάπτυξη υγιέστερων διαπροσωπικών σχέσεων κι ως εκ τούτου στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.
Ως αναγνώστες, ανάμεσα στις γραμμές ενός λογοτεχνικού κειμένου ή ενός ποιήματος, ανακαλύπτουμε δικές μας κρυμμένες πτυχές, σκέψεις, συναισθήματα, ενώ η προσεκτική ανάγνωση μας πληροφορεί για την οπτική γωνία κάποιου άλλου προσώπου μέσα στην ιστορία. Μέσα από ένα κείμενο, μας επιτρέπεται να αναγνωρίσουμε το καλό και το κακό, να αναλογιστούμε τις συνέπειες των πράξεων των ηρώων, εάν και πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα γεγονότα, σε ποια βάση αξιών εκτυλίσσεται η ιστορία, ποιες συνθήκες βοηθούν ή εμποδίζουν την έκφραση και την αυτοπραγμάτωση των ηρώων.
Ορισμένες λογοτεχνικές περιγραφές, μάλιστα, μας δίνουν την εντύπωση πως ο συγγραφέας γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό μας, από ότι τον γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι, καθώς οι συγγραφείς βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν εσωτερικές συγκρούσεις, δυσκολίες, χαρές και άλλες ιδιαίτερες εμπειρίες της ανθρώπινης ζωής. Οι ποιοτικοί συγγραφείς, έχουν την ικανότητα να μας βοηθούν σε ένα ταξίδι στον εσωτερικό μας εαυτό, αλλά και τη δύναμη να τοποθετούν, γνωστά σε εμάς, χαρακτηριολογικά στοιχεία, σε κοινωνικές κι ιστορικές συνθήκες που μας βοηθούν στην κατανόηση και την επεξεργασία της δικής μας πραγματικότητας.
Μέσα από την ανάγνωση βιώνουμε μία ασφαλή ψυχική ένταση, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε και να εκφορτίσουμε μέσω της συνέχειας της ιστορίας. Ανάλογα, δε, με τη δεκτικότητα μας και ακολουθώντας τη δομή του δημιουργήματος, ανακαλύπτουμε τα προσωπικά νοήματα και μοτίβα που διακινούν τα νήματα της δικής μας ζωής. Oι ήρωες μπορεί να μας τροφοδοτίσουν κοινωνικά, συναισθηματικά, αλλά και να γίνουν μάρτυρες της δικής μας απόφασης για αλλαγή κι αυτοπραγμάτωση!

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

EΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ
ποιηματα από όλη την τάξη



Αντικρύζω τον εαυτό μου και απορώ μ'αυτό
Κοιτώ το χαμένο νησί μου, καθρεφτίζομαι
Πίνω τ' αθάνατο νερό είμαι εγώ



Η διαδρομή ενός ιππότη το ηλιοβασίλεμα
Δίνει το σύνθημα της νίκης νοιάζεται για τη χώρα του
Η Ελλάδα θα βγει απ΄τη σκλαβιά με τον Μ. Αλέξανδρο,
με τον πιστό του ακόλουθο τον Βουκεφάλα.
Είναι ο βασιλιάς που θα κυριαρχήσει τον κόσμο,
δεν υποτάσσεται σε κανέναν


ιστορίες του Αισώπου

Ο γεωργός και τα παιδιά του

Ένας γεωργός κάλεσε τα παιδιά του και τους επιπε ότι σ΄ένα από τ' αμπέλια έχω κρυμμένο θησαυρό.΄Οταν πέθανε τα παιδιά πήραν ινιά και δικέλλες και έσκαψαν στα χωράφια. Θησαυρί δε βρήκαν όμως τ' αμπέλια έδωσαν πολλαπλάσια σοδειά.
“Ο μόχος είναι θησαυρός για τους ανθρώπους”.
Μαρία

΄Αλλοι μύθοι του Αισώπου

Οι ποντικοί και οι γάτες

Σ' ένα σπίτι οι ποντικοί είχαν πληθύνει κι είχαν γίνει στρατός ολόκληρος.Οι άνθρωποι στο σπίτι αυτό πήραν πολλές γάτες και μέρα νύχτα γινόταν άγριος πόλεμος.Οι ποντικοί είδαν πως δεν βγάζουν πέρα και ένας ποντικός πρότεινε οι πιο δυνατοί ποντικοί να γίνουν αρχηγοί και να φορούν κέρατα. Οι ποντικοί όταν βγήκαν από τις ποντικότρυπες, έχασαν την μάχη και οι αρχηγοί δεν πρόλαβαν να σωθούν, επειδή τους εμπόδιζαν τα κέρατα. Έτσι οι αρχηγοί έφαγαν τους αρχηγούς των ποντικιών και στο σπίτι δεν πάτησε κανένα ποντίκι.
Δέσποινα.

Η αλεπού και ο πελαργός
Η αλεπού και ο πελαργός ήταν εχθροί. Μια μέρα η αλεπού κάλεσε τον πελαργό σε δείπνο και έβαλε το φαγητό σε ρηχό πιάτο. Ο πελαργός με το μακρύ του ράμφος δεν μπορούσε να φάει και έφυγε νηστικός. Μετά κάλεσε την αλεπού σε δείπνο και έβαλε το φαγητό σε ψηλά ποτήρια και δεν μπορούσε να φάει. 'Ετσι ξανάρχισε πόλεμος μεταξύ τους.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016



'Ηρθ'η άνοιξη
καλημέρα μπουμπούκι
σου λέω γλυκά

Βροχή και μπόρα
είναι αρχή άνοιξης
ακόμα βρέχει

Ήλιος και βροχή
ανοιξιάτικοι μήνες
όλοι χαίρονται

Δημήτρης

Γύρνα το πρόσωπό σου
αντιμετώπισε τον ορίζοντα
από την άλλη πλευρά
μεταξύ γης κι ουρανού

Φοράμε μάσκα
κρύβει σκιάζει τα μάτια
ψυχές δάκρυα

Βίκη

Στα πρόσωπά μας
ανθίζουν χαμόγελα
με λουλουδάκια

Όμορφος πύργος
με τα τριαντάφυλλα
παραμυθένιος

Όταν ο ήλιος
θα λάμπει από πάνω
εσύ θ'ανθίζεις

Τούτη η βόμβα
πυροδοτεί πόλεμο
έρχεται ξανά

Φύση γιορτινή
με τα λουλούδια παντού
θα'ναι χαρωπή

Τα δέντρα στεγνά
χωρίς μια γουλιά νερό
θα στερέψουνε

Να ψάξεις βαθιά
την αλήθεια μέσα σου
θέλω να έρθεις

Η φύση γελά
με χαμόγελο πλατύ
ανθίζουν όλα

Το παζλ της ζωής
δύσκολα θα το φτιάξεις
κομμάτια σκόρπια

Θεοδώρα


Θέτιδα: Τι κλαις, παιδί μου, γιατί λυπάσαι;
Aχιλλέας: Mητέρα θα ζήσω λίγο, ο Δίας έπρεπε να με τιμήσει 
και αντί γι' αυτό ο Αγαμέμνονας μου άρπαξε το δώρο μου.


Η λευκοχέρα Ελένη στέκεται στα τείχη.
Ο Πρίαμος καλεί την Ελένη.
Πρίαμος: Προχώρα παιδί μου, εδώ κοντά μου να καθίσεις 
τον πρώτον άντρα σου να δεις, συ δεν μου φταίς.
 Οι θεοί μου φταίνε.
Κωνσταντίνα

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

http://www.bookbook.gr/%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

Φτιάξε μόνος σου τις βαλίτσες της ποίησης

http://bibliomat.fairead.net/poiima

διαβάζω,ακούω ποιήματα

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

http://e-mesara.gr/index.php/2014-01-29-19-20-37/18172-ghjmnfvbngcdhnm
παραμύθια για τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016





Nαπωλέων Λαπαθιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα, τη νύχτα προς τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου 1888 σε ένα σπίτι της πλατείας Αγίων Θεοδώρων. Ο πατέρας του, Λεωνίδας Λαπαθιώτης (1854-1942), κυπριακής καταγωγής, ήταν μαθηματικός και ανώτατος στρατιωτικός, που διετέλεσε βουλευτής το 1903-1905 και έγινε υπουργός των στρατιωτικών το 1909. Η μητέρα του, Βασιλική Παπαδοπούλου, ήταν ανιψιά του Χαρίλαου Τρικούπη. Άρχισε να γράφει ποιήματα από παιδί. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και το 1909 πήρε δίπλωμα νομικής, αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα. Το φθινόπωρο του 1916, μαζί με τον πατέρα του, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και προσχώρησαν στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Το πρώτο εξάμηνο του 1917, ο Λαπαθιώτης συνόδεψε τον πατέρα του στην Αίγυπτο για την στρατολόγηση εθελοντών για τον στρατό του κράτους της Θεσσαλονίκης. Στην Αίγυπτο γνώρισε τον Κ. Καβάφη. Κατατάχτηκε στον στρατό ως ανθυπολοχαγός-διερμηνέας, θέση που διατήρησε ως το 1921.
Στην αρχή ο Λαπαθιώτης ήταν υποστηρικτής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μάλιστα, είχε συμμετέχει στο κίνημα της εθνικής άμυνας, όπως και ο πατέρας του.]
Αυτοκτόνησε τη νύχτα της 7ης προς 8η Ιανουαρίου 1944, φτωχός και καταπονημένος από τα ναρκωτικά.
Ο Κώστας Καρυωτάκης (30 Οκτωβρίου 1896  21 Ιουλίου 1928) ήταν Έλληνας ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Τρίποληστις 30 Οκτωβρίου 1896 και αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928.Είχε μία αδελφή ένα χρόνο μεγαλύτερή του, τη Νίτσα, που παντρεύτηκε το δικηγόρο Παναγιώτη Νικολετόπουλο, και έναν αδελφό μικρότερο, το Θάνο, που γεννήθηκε το 1899 και σταδιοδρόμησε ως τραπεζικός υπάλληλος.  Στην εφηβική του ηλικία 1909-1911 βρέθηκε στην Αθήνα και από το 1911-1913 στα Χανιά. Από νεαρή ηλικία, περίπου δεκαέξι ετών, δημοσίευε ποιήματά του σε παιδικά περιοδικά, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε διαγωνισμό διηγήματος της Διαπλάσεως των παίδων.[2]

Το 1914 ο Κώστας Kαρυωτάκης μετέβη στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική Σχολή και στα τέλη του 1917 απέκτησε το πτυχίο του. Το 1916, φοιτητής στο Β΄ έτος Νομικής, άρχισε να δημοσιεύει ποιήματά του σε λαϊκά περιοδικά αλλά και σε εφημερίδες όπως η Ακρόπολη. Το 1917 ο πατέρας του απολύθηκε από το δημόσιο ως αντιβενιζελικός. Για ένα διάστημα ο Καρυωτάκης επιχείρησε να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, ωστόσο η έλλειψη πελατείας τον ώθησε στην αναζήτηση θέσης δημοσίου υπαλλήλου. Διορίστηκε υπουργικός γραμματέας Α΄ στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραμάτων, δημοσιεύτηκε το 1919. Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε το σατιρικού περιεχομένου περιοδικό Η Γάμπα, του οποίου η δημοσίευση όμως απαγορεύτηκε μετά από έξι τεύχη κυκλοφορίας. Η δεύτερη συλλογή του, υπό τον τίτλο Νηπενθή, εκδόθηκε το 1921. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (1902-1930). Το Δεκέμβριο του 1927 εκδόθηκε η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο Ελεγεία και Σάτιρες.  

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Λέμε συχνά ότι ένα καλό βιβλίο ανοίγει το μυαλό. Τώρα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι μπορεί και να το αλλάξει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εμορι ανακάλυψαν ότι η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος προκαλεί βιολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, οι οποίες μάλιστα παραμένουν για διάστημα μερικών ημερών. «Οι ιστορίες διαμορφώνουν τη ζωή μας και σε ορισμένες περιπτώσεις καθορίζουν ένα άτομο» σημειώνει ο νευροεπιστήμονας Γκρέγκορι Μπερνς, διευθυντής του Κέντρου Νευροπολιτικής του Πανεπιστημίου Εμορι στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών και επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain Connectivity».«Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς οι ιστορίες μπαίνουν στον εγκέφαλό μας και τι κάνουν σε αυτόν».

Για να το επιτύχουν ζήτησαν από 21 φοιτητές να διαβάσουν ένα βιβλίο, το ιστορικό μυθιστόρημα «Πομπηία» του Ρόμπερτ Χάρις, το οποίο εκτυλίσσεται στην εποχή της καταστροφής της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης από την έκρηξη του Βεζούβιου. «Η ιστορία ακολουθεί έναν πρωταγωνιστή ο οποίος βρίσκεται έξω από την πόλη της Πομπηίας και παρατηρεί καπνό και παράξενη δραστηριότητα γύρω από το ηφαίστειο» εξηγεί ο δρ Μπερνς. «Προσπαθεί να φθάσει εγκαίρως στην Πομπηία για να σώσει τη γυναίκα που αγαπά. Εν τω μεταξύ το ηφαίστειο εξακολουθεί να σιγοβράζει αλλά κανείς στην πόλη δεν αναγνωρίζει τα σημάδια». Το βιβλίο «κρατάει» τον αναγνώστη και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επελέγη από τους επιστήμονες. «Παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα με έναν φανταστικό και δραματικό τρόπο» λέει ο δρ Μπερνς. «Ηταν σημαντικό για εμάς το βιβλίο να έχει δυνατή πλοκή».

Προτού ξεκινήσει η ανάγνωση της «Πομπηίας» οι εθελοντές εξετάστηκαν επί πέντε ημέρες με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) ενώ διάβαζαν κάποιο κείμενο. Στη συνέχεια, και επί εννέα ημέρες, οι επιστήμονες τους ζήτησαν να διαβάζουν κάθε βράδυ 30 σελίδες από το μυθιστόρημα και το επόμενο πρωί τους εξέταζαν ξανά στον τομογράφο ενώ δεν διάβαζαν, αφού προηγουμένως τους είχαν κάνει ένα κουίζ προκειμένου να διαπιστώσουν αν πραγματικά είχαν διαβάσει το συγκεκριμένο απόσπασμα. Αφού ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των εννέα αποσπασμάτων οι εθελοντές εξετάστηκαν επί πέντε ημέρες στον τομογράφο χωρίς πλέον να διαβάζουν το βιβλίο.

Οι επιστήμονες είδαν ότι η ανάγνωση του μυθιστορήματος προκάλεσε μεταβολές στη συνδεσιμότητα στον αριστερό κροταφικό φλοιό, ο οποίος σχετίζεται με τη γλώσσα, και στον κινητικό φλοιό. Οι νευρώνες του κινητικού φλοιού θεωρείται ότι βοηθούν τον εγκέφαλο να φαντάζεται ότι κάνει κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν κάνει - αν π.χ. κάποιος φαντάζεται ότι σηκώνει το χέρι του ενεργοποιούνται νευρώνες στην περιοχή που σχετίζεται με την πραγματική κίνηση του χεριού.

«Οι νευρωνικές μεταβολές που παρατηρήσαμε στα συστήματα που συνδέονται με την κίνηση και τις αισθήσεις υποδηλώνουν ότι το να διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα μπορεί να μας βάλει μέσα στο σώμα του πρωταγωνιστή» εξήγησε ο δρ Μπερνς. «Ξέραμε ήδη ότι οι καλές ιστορίες μπορούν να μας βάλουν στη θέση κάποιου άλλου με τη μεταφορική έννοια. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό γίνεται και βιολογικά».


Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

http://www.aerogrammestudio.com/2013/06/15/12-famous-writers-on-literary-rejection/

when someone reject you is not their fault they don't understand you

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016


Οι πάπυροι της Αιγύπτου αποκάλυψαν τα μυστικά τους

Χιλιάδες μισοκατεστραμμένοι πάπυροι ηλικίας τουλάχιστον 2000 ετών αποκρυπτογραφήθηκαν με την συμβολή χιλιάδων εθελοντών. Τι αποκάλυψαν για το παρελθόν μας.Ιστορίες της καθημερινότητας στην ελληνιστική Αίγυπτο όπως ο πνιγμός ενός 12χρονου κοριτσιού, μια άγνωστη ελληνική τραγωδία εμπνευσμένη από την Εξοδο των εβραίων από την Αίγυπτο και ένα κείμενο του Ευριπίδη, είναι μερικά από τα χιλιάδες κείμενα που αποκρυπτογραφήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένους παπύρους που βρέθηκαν στην νότια Αίγυπτο.

Πρόκειται για οτυς θρυλικούς Παπύρους της Οξυρρύγχου μια μοναδική από κάθε άποψη αρχαιολογική ανακάλυψη που έκαναν οι άγγλοι αρχαιολόγοι Bernard Pyne Grenfell και Arthur Surridge Hunt από το 1895 έως το1934 στο στην Οξύρρυγχο, ένα κεφαλοχώρι στην Άνω (νότια) Αίγυπτο.

Θησαυρός σε αρχαίο σκουπιδότοπο



Οι πάπυροι βρέθηκαν μέσα σε τάφους ή μέσα μεγάλους αποθέτες σκουπιδιών. Τα 500.000 κομμάτια παπύρων που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα προ Χριστού έως τον 7ο αιώνα μ.Χ., συναρμολογήθηκαν χάρη στην συνεργασία τουλάχιστον 250.000 εθελοντών από όλον τον κόσμο που διέθεσαν την παρατηρητικότητα, τον ελεύθερο χρόνο τους, τις γνώσεις τους πάνω στο ελληνικό αλφάβητο και τους υπολογιστές τους στην προσπάθεια της Βιβλιοθήκης Sackler της Οξφόρδης.
«Επιτρέψαμε στο κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτό το - ακόμη ανολοκλήρωτο - αλλά τεράστιο αρχαιολογικό έργο και καταφέραμε να ερμηνεύσουμε 100.000 κείμενα, μερικά από τα οποία είχαν φαγωθεί από έντομα ή άλλα είχαν χρησιμοποιηθεί για να τυλιχθούν ψάρια» δήλωσε στη Βρετναική εφημερίδα Independent o Dirk Obbink, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και διευθυντής το προγράμματος.


Η αρχαία τραγωδία για τον Μωυσή

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ότι ένας σχετικά άγνωστος θεατρικός συγγραφέας της ελληνιστικής Αιγύπτου είχε γράψει μια ελληνική τραγωδία με θέμα την έξοδο των εβραίων. Το κείμενο όμως δεν ειχε βρεθεί πουθένα. Ωσπου βρέθηκε κομματιασμένο μέσα στους χιλιάδες παπύρους της Οξυρρύγχου. Γραμμένο σε ιαμβικό τρίμετρο το έργο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Ο ίδιος ο Μωυσής αφηγείται την ζωή του και το πως – όταν ήταν μωρό – βρέθηκε μέσα σε ένα καλάθι στις όχθες του Νείλου. Το απόσπασμα αναφέρει:
«Τότε μια πριγκίπισσα με τις υπηρέτριες της ήρθαν για μπάνιο.
Οταν με είδε, με σήκωσε και κατάλαβε ότι ήμουν Εβραίος.
Η αδερφή μου η Μαριάμ έτρεξε προς το μέρος της και μίλησαν.
Μπορώ να προσλάβω μια τροφό για αυτό το παιδί από τους Εβραίους; είπε η πριγκίπισσα.
Η Μαριάμ πήγε να φέρει τη μητέρα μας που μόλις έφτασε με πήρε στα χέρια της.
Η πριγκίπισσα της είπε:”Γυναίκα θυλασε αυτό το παιδί και θα σε πληρώσω'
Με ονόμασε Μωυσή γιατί με πήρε από την υγρή όχθη του ποταμού.»


Η τραγωδία «Ανδρομέδα» του Ευρυπίδη

Στα χιλιάδες κομμάτια των παπύρων βρέθηκε και ένα απόσπασμα της χαμένης τραγωδίας «Ανδρομέδα» του Ευριπίδη, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς γράφτηκε το 417 π.Χ. Το απόσπασμα αναφέρει:
Περσεύς (στον Ερωτα): Οπως ο πατέρας μου ο Ζεύς εμφανίστηκε κάποτε μυστικά, όταν ήρθε στο Αργο από έρωτα για την Δανάη, σαν τις χρυσές σταγόνες της βροχής στον χάλκινο οίκο του Αργους και την αγκάλιασε, έτσι, με τον ίδιο τρόπο εγώ τιμώ εσένα. Δώσε μου την σωτηρία μου από τα προβλήματα της αγάπης.

Ο πνιγμός μιας 12χρονης σκλάβας

Ενα άλλο κείμενο αποτελεί ένα ιατρικό πιστοποιητικό για τον θάνατο μιας 12χρονης σκλάβας: «Από τον Αυρίλιο Φιλαντίνο, υιό του Νεοπτόλεμου Αυριλίου. Βεβαιώνω ότι μια σκλάβα, πέθανε από ατύχημα, πέφτοντας μέσα σε ένα αρδευτικό κανάλι, ενώ κολυμπούσε με τις φίλες της. Αψυχο σώμα λόγω πνιγμού».

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016


Aντανάκλαση
ουτοπικά φαίνεσαι
κίβδηλη λάμψη

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016




HOMER ODYSEUS ILLIAD
http://dimartblog.com/2015/11/06/shi-zhu-zhai-shu-hua-pu/
πρώτο βιβλίο του κόσμου

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016




O ερωδιός
περήφανα κοιτάει
αγναντεύει 'κει.

Η Αθηνά γεμίζει με φως και συμπαραστέκεται στους ήρωες στη μάχη. 

Σκληρή μάχη ανάμεσα σε Τρώες και Αχαιούς.Ο Διομήδης αναδεικνύεται σε κυρίαρχη μορφή της μάχης.


Ο Έκτορας φορά την περικεφαλαία και πηγαίνει στη μάχη.
Επιστρέφει στη μάχη με τον Πάρη.
 'Εκτορας Αν είσαι δίκαιος κανείς δεν θα σε ψέγει
 στα έργα τα πολεμικά και ανδρειωμένος είσαι.







Aρχαία ελληνικά
Δημιουργίες μαθητών